Vanliga urologiska problem hos män och kvinnor

Urinvägsinfektion kan drabba både män och kvinnor, men kvinnor löper större risk att drabbas. Detta beror på att kvinnor har kortare urinrör vilket gör det lättare för bakterier att ta sig upp till urinblåsan. Symptom på urinvägsinfektion är bland annat smärta vid urinering, frekvent urinering och illaluktande urin. Det är viktigt att söka vård om man misstänker en urinvägsinfektion eftersom det kan leda till allvarligare infektioner om det inte behandlas i tid.

Prostataproblem är vanligt hos män över 50 år. Förstorad prostata och prostatacancer är två vanliga problem. Symptomen på en förstorad prostata inkluderar blåsproblem, smärta vid urinering och problem med att hålla urinen. Symptomen på prostatacancer är ofta inte uppenbara i tidiga stadier, men kan inkludera urinproblem, smärta i ländryggen och blod i urinen. Det är viktigt att söka vård om man upplever dessa symptom.

Blåscancer är vanligare hos män än kvinnor och uppstår oftast efter 50 års ålder. Symptomen på blåscancer inkluderar blod i urinen, smärta vid urinering och frekvent urinering. Behandling för blåscancer inkluderar kirurgi, strålning och kemoterapi.

Njurstenssjukdom är ett vanligt urologiskt problem som orsakar smärta i ryggen och sidorna. Njurstenssjukdom orsakas av kristaller som bildas i urinen och kan orsaka smärta när de rör sig genom urinröret. Behandling för njurstenssjukdom inkluderar smärtstillande medicinering och i vissa fall kirurgi.

Endometrios är ett urologiskt problem som drabbar kvinnor och orsakar smärta i bäckenområdet, smärtsamma menstruationer och smärta vid sexuell aktivitet. Endometrios uppstår när livmoderslemhinna växer utanför livmoderhålan och kan orsaka allvarliga smärtor. Behandling för endometrios inkluderar medicinering och i vissa fall kirurgi.

Kronisk bäckensmärta är en smärta som varar längre än sex månader och orsakar smärta i bäckenområdet. Detta kan orsakas av urologiska problem som urinvägsinfektion eller prostataproblem. Behandling för kronisk bäckensmärta inkluderar smärtstillande medicinering och i vissa fall fysioterapi.

Behandling för urologiska problem kan innefatta medicinering, kirurgi och livsstilsförändringar. Det är viktigt att söka vård om man upplever några urologiska symptom för att få rätt behandling.

Jannie Hansson